1 Ağustos 2011 Pazartesi

MUCİZE LİMON

Limonun faydaları tam 25 tane!

Limon, "süper yiyecek" sayılan besinler arasındadır. Bazı kişilere alerjen etki gösterse de binbir faydası olan limon hakkında bilmedikleriniz...

15:08 | 26 Temmuz 2011
1. İçindeki asitle enfeksiyonlarla savaşır.
2. Kalp krizi, kalp-damar rahatsızlıkları ve kanser gibi ahstalıklardan vücudu koruyan bir antioksidandır.
3. Tansiyonu düşürür ve iyi kolesterolü arttırır.
4. Kolon, prostat ve göğüs kanserini azaltan bir anti-kanserojen besindir. Hücrelerdeki metabolizma sorunlarını girerir ve bu sayede kanser oluşumunu engeller.
5.Limon suyu cilde parlaklık kazandırır.
6.Bir kaç damla limon suyunu sıcak suya ekleyip içtiğinizde sindirim sistemi sorunlarına iyi gelir ve karaciğeri temizler.
7. Güneş altında kurutulmuş ve ardından öğütülmüş limon kabuğu saçlara uygulandığında vücudu serinletir ve baş ağrısını alır.
8. Sivilcelere uygulandığında akneleri kurutur.
9. Limon suyu saçların rengini açar ve cildi beyazlaştırır.
10.Limon suyu dildeki iltihaplara iyi gelir.
11.Soğuk algınlığını iyileştirir.
12. İdrar yollarında görülen enfeksiyonlara karşı etkilidir.
13. Bazı böcek ve sineklerin soktuğu bölgelerde panzehir görevi görür ve ağrıyı alır.
14. Kolik ağrısı ve gastrit problemlerine iyi gelir.
15.Çok az miktarda gliserin ile uygulandığında limon suyu kuru ciltlere iyi gelir.
16. Limon suyu deniz canlıları ve et üzerine sıkıldığında bakterileri öldürür. Bu sayede sindirim sistemi sorunlarını önler.
17. Limon suyuna koyulan bir tutam tuz her sabah içildiğinde kolesterolü düşürür ve zayıflatır.
18.Limon suyu susuzluk ve ishale karşı etkilidir.
19. Limon suyu gargara yapmak için de kullanılır. Plakları temizler, dişleri beyazlatır ve diş minesini güçlendirir.
20.Her gün bir yemek kaşığı limon suyu astıma iyi gelir.
21. Ciltte görülen kaşıntılara iyi gelir.
22. Limon suyu ile gargara yapmak boğaz enfeksiyonlarını rahatlatır ve ayrıca difteri tedavisinde de kullanılır.
23. Limon suyu kepek ve yağlı saçlar için mucize etkisi gösterir.
24.Yüze uygulanan limon suyu kırışıklıkları gerginleştirir ve cildi canlandırır.
25.Limon suyu kemik erimesini önler.

21 Haziran 2011 Salı

KEÇİ SÜTÜ


Saanen keçi sütleri artık Türkiye'de

Ege Üniversitesi ile Özel Safkan Damızlık Saanen Süt Keçisisi yetiştiriciliği sözleşmesi imzalayan Gökoğlu Çiftliği, Avustralya’dan getirdiği 107 adet Saanen keçisi ile Türkiye’de verimi yüksek keçi populasyonunu artırmak için çalışacak.

Anne sütüne en yakın olması nedeniyle son yıllarda büyük ilgi gören keçi çiftlikleri hızla büyüyor. 1952 yılından bu yana tarımla uğraşan İzmir-Tire’li Gökoğlu Çiftliği, bu konuda önemli bir adım atarak Ege Üniversitesi ile süt verimi yüksek olan Saanen cinsi keçi üretimi için sözleşme imzaladı. Bu kapsamda Avustralya’dan 107 adet Saanen keçisi getiren Gökoğlu Çiftliği, üniversite ile Türkiye’deki Saanen cinsi keçi popülasyonunun artırılması için çalışacak.

Malezya Havayolları'ndan kiralanan özel bir kargo uçağı ile Avustralya / Melbourne’den yaklaşık 27 saatlik yolculukla Ankara Esenboğa Havalimanı'na getirilen keçiler, buradan karayolu ile İzmir – Tire’ye götürüldü. Saanen keçileri uzun sağım süreleri ve günde ortalama 3,5-4,0 litreye kadar süt verme kapasiteleri ile küçükbaş hayvancılığının en verimli hayvanları arasında yer alıyor.

Ege Üniversitesi’nin “Batı Anadolu Süt Keçiciliğinin Geliştirilmesi ve Damızlık Sorunun Çözümü” projesinin iş ortaklarından olan Gökoğlu Çiftliği, yeni katılan Saanen keçileri ile keçi sütü, süt ürünleri ve damızlık konusunda önemli bir eksiği de kapatmış olacak




Keçi sütünün faydaları



 


• Keçi sütü bileşimi, bebeklere sulandırılarak verildiğinde inek sütünden daha fazla olarak anne sütüne benzer yapıdadır. 

• Keçi sütünün sindirimi inek sütünden daha kolaydır.

• Keçi sütü proteinin kolay hazmı, bebeklerin beslenmeleri, hasta ve sakat kimselerin diyetlerinde pratik ve özel bir yere sahiptir.

• Keçi sütünün kolay hazmı bebeklerde normal olarak zaten zor olan sindirim ve yetişkinlerde de ketozis ve karaciğer hastalıklarında ayrı bir önem taşır.

• Stres-gerginlik, sinirsel nedenlerle hazımsızlık ve kabızlık durumlarında da yüksek B1 ve B2 vitamin içeriği nedeniyle yararlı olmaktadır.

• Peptik Ülserlerin tedavisinde keçi sütünün yüksek “buffer” özelliği yarar sağlar.

• Özellikle bebeklerde sık görülen ve ani ölümlere de neden olabilen inek sütü ve ürünlerine olan alerjik durum keçi sütü için geçerli değildir.

• Keçi sütünün düzenli olarak tüketilmesinin, egzema, astım, sindirim rahatsızlıkları, varisle ilgili bazı rahatsızlıkların ve alerjik durumların tedavisine yararı olmaktadır.

• Keçi sütünün yüksek fosfat içeriği, ülkemiz gibi yeterince et ve balık tüketemeyen toplumlarda beslenmeye önemli bir katkı sağlar.


7 Haziran 2011 Salı

DEFNE YAPRAĞININ FAYDALARI

Defne yaprağının faydaları yararları

Defne, her zaman yeşil bir ağaçtır. Yazın ve kışın yaprağını dökmez. Aromatik bir bitki olan defnenin kokusu hoştur. Latince adı Laurus nobilis olan defne ülkemizde Akdeniz Defnesi olarak da bilinmektedir. Defnegiller familyasının Laurus cinsini oluşturan bitki türlerinin ortak adıdır.



Defne yaprağı, yemeklere lezzet vermek amacıyla kullanıldığı gibi tıbbi etkileri de bulunmaktadır. Defne yaprağı(Lauri folium) tentür, çay ve natürel ilaç yapımında kullanılır. Defne yaprakları çorba, balık, et gibi yemeklere koku vermek içinde kullanılır.

Yapraklarını dökmeyen ve siyah kabuklu ağaç olan defne ülkemizde genel olarak Ege, Akdeniz, Karadenizde yetişir. Yaprağı ve meyvesinin yağı ihraç edilir.

Dünya defne yaprağı ihtiyacının yüzde 80 ni Türkiye karşılamaktadır. Akdeniz Bölgesi`nde en çok Hatayda yetiştirilen defnenin yaprakları Avrupaya ihraç edilmekte ve Avrupa ülkelerinde ilaç ve kozmetik sanayinde kullanılmaktadır.

Yapraklarını dökmediğinden dolayı her zaman yapraklarını toplama imkanı olsa da genel olarak mayıs ve ekim ayları arasında toplanan yapraklar daha etkilidir. Meyveleri önce yeşilken daha sonraları siyah bir renk alır.

Defne bitkisi nin tıbbi ve kozmetik amaçlı olarak kullanılan bölümü yaprak ve yaprağından elde edilen uçucu esansiyel yağdır. Defne meyvelerinden elde edilen defne yağı antiseptik özelliğe sahipti
Faydaları Mikrop öldürücü 
İdrar söktürücü 
Terletici Spazm çözücü 
Ağrı kesici etkilere sahiptir.

Defne yapraklarıyla hazırlanan banyo adet öncesi gerginlik ve ağrılara, romatizma ağrılarına, kas yorgunluklarına iyi gelebilir. 3 avuç defne yaprağını 1 litre kaynar suda 5 dakika kısık ateşte kaynattıktan sonra bu su, ılık su dolu küvete eklenir. Banyo süresi en fazla 30 dakikadır

Defne yağı defne ağacının zeytine benzeyen meyvesinden çıkarılır ve bundan yapılan garlı sabun saç ve cilt sağlığı için kullanılır.

Defne yağı, yağ asitleri ve esansiyel yağlardan meydana gelir ve çok güçlü antioksidan ve antiseptik etkinlikteddir. 
Defne yağı en çok saç dökülmesine karşı kullanılır. Saç tellerini güçlendirir. Kepeklenmeyi azaltır.

Romatizmal rahatsızlıklarda masaj yağı içerisinde lokal olarak kullanılır. Sedef ve egzemada kullanılan bitkisel kremlerin içinde de bulunur. Defne yağının spazm çözücü yangı ve ağrı giderici etkisi bulunur. Defne yağı Hatayda sabun yapımında kulanılır.

Defne Sabununun Faydaları 
Saçları besler, yumuşaklık ve parlaklık kazandırır. Defne sabunu antiseptik ve nemlendirici etkiye sahip olduğundan dolayı düzenli kullanımı saçın kepeklenmesini ve saçta mantar oluşumunu önler.

Defne sabunu saç diplerindeki gözenekleri açar ve saç dibi tahrişlerini onarırıcı etki gösterir.

Kullandığınız sabunun gerçek defne sabunu olduğundan emin olmanız gerekir. Gerçek defne sabunu kendine özgü keskin kokulu ve açık kahverengi-yeşil renktedir

Defne yağlı sabun cilt güzelliği için kullanılır. Defne sabunu derideki gözenekleri açıp rahatlatır. Kuru cildi nemlendirir.

Mantar, egzama ve deri hastalıklarında kullanılabilir.

Defne Kullanımında dikkat edilmesi gerekenler; 
Hamilelerin kullanması sakıncalıdır. Defne yağı alerjiye neden olabilir.

Kullanılan defne türü Laurus nobilis olarak bilinen Akdeniz defnesidir. Zehirli defne türleri olduğu için hangi türünün kullanıldığından emin olmak gerekir. Yaban defnesi, Arabistan defnesi gibi türleri zehirlidir.








http://www.ezberim.com/bitkiler-yararlari/201603-defne-yapraginin-faydalari-yararlari/

2 Haziran 2011 Perşembe

ORKİDELER


§  Merhabalar,


PHALAENOPSIS ;bizim büyük marketler ve çiçekçilerden satın aldığımız  orkideler...Yaklaşık 3 yıl önce bende tutku haline geldi. Bir rahatsızlıktan dolayı hastanede yattığım zaman eşimin  getirdiği orkide beni çok etkiledi. Asil bir duruş güzel yapraklar canlı çiçekleri beni kendisine hayran bıraktı.O günden sonra bende her renk ve türlerinden edinmeye çalışıp , en iyi şekilde nasıl bakılır, hatta nasıl üretebilirim diye araştırdım. Onlarla ilgili çalışmalara hız verdim.
        En uygun gelişme dönemi sıcaklığı bana göre 20-25 derece .Bu sıcaklıkta çiçeklenme de daha iyi oluyor. Fazla sıcaklık ve nem,  bu tür yumrulu,soğanlı bitkiler için zararlı mikroorganizmalar,mantarlar için uygun gelişme şartları oluşturuyor ve bizim değerli çiçeklerimizi öldürebiliyor.
































                            ORKİDELER BENİM PENCEREMDEKİ GÜZELLER











      TOPRAK İSTEĞİ:

      Bilindiği gibi orkideler direkt toprağa dikildikleri zaman belirli bir zaman sonra solgunluk,yapraklarda sararma görülebilir.Bunun sebebi orkideler diğer saksı çiçeklerimiz de olduğu gibi humusça zenginleştirilmiş saksı topraklarında yetişmezler.Orkideler konukçu bitkilerdir tropikal bölgelerdekiler yani resimdekiler ağaçlar üzerinde,ağacın koltuklarında yada yosunlarla kaplanmış dallarda yetişirler.O yüzden bizde az çok o toprak şartlarını sağlamalıyız.Ben mesela cevizlerin,fındıkların,çam kozaklarının kabuklarını toplar ezerim ve bir miktar zengin humuslu topraktan karıştırırım  genelde ev denediğim bu karışımdaki orkidelerim çok daha iri çiçek ve yaprak vermektedirler.


     SU İSTEKLERİ: Çiçekçi arkadaşlar suyu çok seviyor derler ve devamlı su durmasını isterler tabaklarında ama ben genelde haftada bir kere sularım oda sıcaklığında dinlenmiş su ile klorlu sularda en azından bir gün suyu dinlendirin böylece daha iyi olacaktır.Tabi sıcak geçen bölgelerde haftada iki kere sulama yapılabilir.

     IŞIK İSTEKLERİ : Benim orkidelerimin bulunduğu cam bol IŞIKLI ve sadece akşam üstü bir saat kadar az güneş ışığı almaktadır.Kısacası serin ve bol ışıklı ortamları  seven bir bitkidir.



      





1 Haziran 2011 Çarşamba

KESTANE DEYİP GEÇMEYİN!




'At kestanesi' kırışık giderici kremlerde ana etken madde, Kırışık giderici kreminizi kendiniz yapın. Atkestanesi cilt bakımında mucize gibi etkileriyle tam bir şifa kaynağı olarak görülüyor. Atkestanesi ile yapılan krem ve yağlar birçok cilt sorununa kesin çözüm getiriyor. Evde at kestanesi yağı yapmak için,

Yaz aylarında pembe ve beyaz çiçekleriyle yol kenarlarını süsleyen at kestanesi ağaçlarından, sonbaharda yollara iri iri taneler dökülür.

Özellikle kadınların daha genç görünmek için ilgi gösterdiği kırışık giderici kremlerde ana etken madde olarak atkestanesi kullanılıyor. Ciltteki genişlemiş gözenekleri kapatıyor, yüzdeki kırmızı görünen kılcal damarları yok ediyor. Bu özellikler atkestanesinin damar büzücü oluşundan kaynaklanıyor .

Günümüzde birçok botox etkisi yapan krem, vücut bakım ürünü ve sıkıştırıcılarda atkestanesi bulunuyor. Romatizmal ağrılar, kas ağrıları, saç dökülmesi, yüzdeki güneş lekeleri, damar ağrıları ve göğüslerin toparlanmasında son derece etkili olan atkestanesi, hemoroit tedavisinde kullanılır; bacaklardaki variste dolaşımı düzenler, ağrıları dindirir, gevşemiş boyun derisini sıkıştırır.

Evde at kestanesi yağı yapmak için sonbaharda olgunlaşan tohumlar kabuğundan çıkarılıp rendelenir. Bir kavanozun üçte biri at kestanesi ile doldurulur, geri kalanına saf sızma zeytinyağı konulur ve kızgın güneşte 45 gün bekletilir. Her akşam çalkalanır. Daha sonra süzülür, bir cam şişeye doldurulup serin yerde saklanır. İhtiyaç hissedilen her durumda şikayet edilen tüm vücut bölgelerinde bu yağ rahatlıkla kullanılabilir. Göz çevresi kırışıkları, kılcal damar çatlamaları ve gevşemiş boyun derisinin düzeltilmesi için her akşam yatmadan birkaç damla yağ ile yüze ve boyuna masaj yapmak faydalıdır.

Vücuttaki deri çatlaklarına ve varislere aynı şekilde muntazam olarak kullanıldığı zaman şikayetler ortadan kalkacaktır. At kestanesinden losyon hazırlamak için ise 4-5 tane atkestanesini rendeleyin. 2 tane atkestanesi yaprağı ile birlikte 2 su bardağı suyun içinde bir taşım kaynatın. 15-20 dakika demlendirin, soğuduktan sonra süzün. Hazırlanan losyon, ödem yapmış ayak ve bacaklarda, ağrıyan eklemlerde rahatlıkla kullanılabilir.

30 Mayıs 2011 Pazartesi

Aşı Nedir?

Aşı Yapma Nedenleri 


 Bitkilerde başarıyı yakalamak için yapılması gereken işlemlerden bir tanesi de, aşılamadır. Aşılama , fizyolojik yapıları birbirine benzeyen iki bitki parçasının kaynaşmasını sağlayarak tek bir bitki görünüşü verme sanatıdır.Aşılama zamanları bölgelerimize göre değişiklik göstermektedir,mesela ben Eskişehir de yaşıyorum.Bizim buralarda Sakarya Vadisi hariç genellikle erken ilkbahar mevsiminde yapılıyor.Aşı tipi olarak Yarma aşı ve Dilçikli aşıyı tercih ediyorum bana göre O aşılar daha kuvvetli kaynaşma sağlamaktadır

                                                                                                        

Aşılama işlemleri sadece meyve ağaçlarında uygulanmamaktadır biz çevremizde sadece bu çalışmaları gördüğümüz için yada duyduğumuz için,dayım Kestel /Bursa da iyi bir yetiştiricidir oralarda neler yapıldığını görseniz çok şaşırırsınız.Elimden Geldiğince yazılara kendi yorumumu katmaya çalışacağım yapılan çalışmalardan vidyolar ve fotoğraflarla destekleyeceğim ama yazılarda başka sitelerden kopyala yapıştır da olacak.
GÖZ AŞISI: Üzerinde bir göz veya tomurcuk bulunan (altında odunsu dokuyu içeren veya içermeyen) küçük bir kabuk parçasından alınan bir kalem kullanılarak yapılan aşılama yöntemine "Göz aşısı" veya "Tomurcuk aşısı" denir. Bu suretle bir bireyden çok sayıda aşı materyali alma olanağı vardır. Dolayısıyla bu metot kıymetli, nadide bireylerin üretilmesinde ekonomik ve amatörlerin de kolaylıkla uygulayabileceği bir aşı yöntemidir.

Göz aşısında kaynaşma da kuvvetli olduğundan aşıların en büyük zaafı olan rüzgar kırmalarına karşı en dayanıklı yöntemdir.

Genellikle göz aşıları, anacın aktif halde olduğu ve kabuğun odundan kolaylıkla ayrıldığı, gözün yani tomurcuğun iyi geliştiği aylarda yapılır.
İKİYE AYRILIR  :
DURGUN GÖZ AŞISI : Bu yöntem Temmuz ayından Eylül başına kadar olan periyotta yapılır. Ancak Anaçta büyüme halen durmamıştır. Aksi halde büyüme durmuş ise kabuk oduna sıkıca yapışmış demektir ve bu durumda artık göz aşısı yapılamaz.

Uyuyan göz aşısında gözler bitkinin dış tarafında bulunan kısa ve yavaş büyüyen sürgünler dışında, aynı yılın iyi oluşmuş ve olgunlaşmış kuvvetli gelişen sürgünlerinden alınır. Bunları aşının yapılacağı zaman almak gerekir. Göz kalemleri olarak sürgünün zayıf ve körpe olan üst kısımları değil sürgünün orta kısımlarından alınan özellikle yuvarlak ve şişkin olan çiçek tomurcukları dışında küçük ve sivri formlarıyla ayrılan yaprak tomurcukları kullanılmalıdır.

Bunlar kısa bir yaprak sapı kalacak şekilde sürgünlerin orta ve dip taraflarından ayrılır. Gözler 2-3 haftada kaynaşır ve aşı tutar. Şayet aşı yerindeki kabuk açık kahverengi veya yeşil olmayıp kabuk kararmaya yüz tutmuş ise ve yaprak sapı düşmeyip buruşarak ve karararak yerinde kalmış ise, aşının tutmadığı sonucuna varılır. Bu durumda büyüme henüz durmamış ise aşı hemen tekrarlanmalıdır. Ancak gözler aynı yıl içinde sürmezler, ertesi ilkbahara kadar olduğu gibi kalırlar. Normalde ilkbaharda anaç, sürmeye hazırlanan gözlerin hemen üstünden kesit yüzeyi aşının bulunduğu tarafın aksi yönüne doğru meyillice olmak üzere kesilir veya 10-15 cm koltuk kalacak biçimde kısaltılır. Bu durum gözün kuvvetli bir şekilde sürmesini sağlar. Bu arada anaçta uyuyan gözlerden oluşan yeni sürgünler de hemen başlangıçta uzaklaştırılmalıdır. Aksi halde bunlar kısa zamanda aşı gözünü devre dışı bırakır. İster sürgün göz aşıları ve isterse uyuyan gözde yapılan durgun göz aşıları olsun, göz aşıları çeşitli yöntemlerle yapılır. Aşının alındığı dönemde gözler sürgün vermezler aşı Temmuz ayından Eylül ayına kadar uygulanabilir.

SÜRGÜN GÖZ AŞISI :  AŞI İKİYE AYRILIR Sürgün göz aşılarında anaca yerleştirilen göz, aşının yapıldığı yıl içinde sürgün verir. Bu aşılar "Erken sürgün göz aşıları" ve "geç sürgün göz aşıları" olmak üzere iki zamanda gerçekleştirilir. Göz aşıları; İlkbahar, Haziran ve sonbahar göz aşıları olarak ta tanımlanır.

Erken sürgün göz aşılarında kalem yani göz, tomurcuklarda henüz bir kabarma görülmeden yani göz latent halde iken alınır. Anacın ise aktif hale geçmiş olması gerekir. Bu aşılar ilkbaharda anaç gelişmeye ve özsu yürümeye başlayıp kabuk kolaylıkla ayrıldığında açık alanda yapılır. Aşı iki hafta içinde kaynaşır yani tutar, gözün kuvvetli sürmesi için anacın aşı noktasının üstündeki dalların kısmen veya tamamen kesilmesi gerekir. Ayrıca anacın aşı noktasının altında uyuyan gözlerden sürgün verenlerin de koparılıp uzaklaştırılması lazımdır. Bu suretle gücün büyük kısmı aşı gözünde toplanır.

Geç sürgün aşıları ise genellikle daha geç yani Haziran ayının ilk yarısında yapılır. Bu taktirde göz artık yeni oluşan sürgünler haline dönüşmüş ve her yaprak koltuğunun altında iyi gelişmiş tomurcuklara sahip olmuşlardır. Bu tomurcuklar aşı kalemi olarak kullanılır. Bu aşılarda yara hemen kapanır ve aşı iki hafta içinde tutar. Aşının tuttuğu yaprak sapının düşmesiyle anlaşılır. Göz Haziran'dan itibaren de bütün yaz büyümesine devam eder ve bitkinin yeni tacını oluşturur. Bu tür aşının bakımında daha itinalı olmak gerekir. Bunun için aşı gövde üzerinde yeteri kadar yükseğe takılmalı ve aşılamadan 3-4 gün sonra tepe, gözün 10-15 cm yukarısından kesilmelidir. Aşılamadan 10-15 gün sonra ise bu kesim gözün hemen üstüne kadar indirilir bu durum gözü büyümeye
zorlar, gözden oluşan sürgün büyüdükçe bu sürgün dışında kalan sürgün ve yapraklar uzaklaştırılır.

ERKEN SÜRGÜN :  Mart ve Nisan aylarında aşı yapılır.

GEÇ SÜRGÜN :  Haziran ve Temmuz aylarında aşı yapılır.


T Aşısı (Kalkan Aşısı)


















Bu aşı yöntemi göz aşıları arasında basit ve etkin oluşu dolayısıyla en çok bilinen ve en çok kullanılan bir yöntemdir. Özellikle güllerin ve birçok süs çalılarının üretilmesinde kullanılır. Aşı iyi gelişmiş ve vejetasyon devresi içinde su yürümüş, dolayısıyla kabuğun odundan kolaylıkla ayrıldığı devreyi (genellikle yaz başlangıcı veya ortası) yaşayan anaçlara yapılır.

Önce anaç üzerinde tercihen anacın alt tarafında (yerden 5-25 cm yükseklikte) iki nod arasında 2,5 cm kadar uzunlukta dikey bir kesim yapılır. Bunu T şeklini verecek şekilde üstten bir yatay kesim takip eder. iki kabuk dilimini kaldırmak için aşı çakısı hafifçe çevrilir. Sonra alttaki göz, gözün sadece yaprak sapı açıkta kalacak şekilde yukarıdan aşağı kabuk arasına sokulur ve lastik veya rafya ile bağlanır. Gözün büyük olduğu türlerde göz T yarığına oturtulamadığı için yarığın + şeklinde açılması daha uygun olur. Çok yağmurlu yerlerde yağmur sularının T yarığının üstünden içeri doğru girmemesi için T ters açılır.Buna "ters T aşısı" denmektedir.

Bağlama işleminde bağ olarak lastik tercih edilmelidir. Zira rafya gibi kesilmeye gerek duyulmadan aşı gelişince lastik kendiliğinden kopar. Aşı yaklaşık iki hafta içinde tutar. Anaç yaz sonunda veya sonbaharda aşının üstünden kesilerek uzaklaştırılır.

Yama göz aşısı

Kalın kabuklu bitkilerin çoğaltılmasında kullanılır. Aşının yapılması için en uygun zaman hızlı bir büyümenin olduğu ve bitkinin kabuğunun kolay ayrıldığı yaz sonlarıdır. Bu yöntemde anaçtan dikdörtgen şeklinde bir kabuk parçası kesilip çıkarılır ve yerine çoğaltılacak bitkiden üzerinde bir göz bulunan aynı büyüklük ve şekildeki bir kabuk parçası oturtulur.

Yongalı göz aşısı

Bu aşı, kabuğun odundan kolaylıkla ayrılmadığı zamanda yani aktif büyümeden önce veya bir büyüme duraklaması esnasında yapılır. Kertikli yan aşının göz aşısına uygulanmış bir şeklidir
 

BİRBİRLERİNE AŞI YAPILAN AĞAÇLAR

Bazı Meve Türlerinin Aşılanabileceği Anaçlar

Meyve Çeşidi Anaçları Aşı çeşitleri Büyüme durumu

Elma Yabani elma Göz-Kalem kuvvetli

Elma Klonal Göz-Kalem Bodur,orta,Kuvvetli

Armut Y.Armut Göz-Kalem Kuvvetli

Armut Ahlat Göz-Kalem Kuvvetli-Orta

Armut Ayva Göz-Kalem Bodur

Şeftali Şeftali Göz Kuvvetli

Şeftali Erik Göz Kuvvetli

Şeftali Badem Göz Orta

ImageŞeftali Zerdali Göz Orta

Erik Erik Göz-Kalem Kuvvetli

Erik Zerdali Göz Kuvvetli

Erik Badem Göz-Kalem Orta

Kiwi Kiwi Göz-Kalem Kuvvetli